Feeds RSS

Order2 K (^_^)

Love You XOXO!

Friday, July 17, 2009

The Fact That Happened

Td sy bca blog Kak Maria. sy suka sgt gaya penulisan dia.amat la bersahaja, n ada unsur literature sket dlm gayanya.hehe.pujian ikhlas ni.betuuul.she talked about JPP.wanna know what is JPP, klik>>Kak Maria.sy turut la terpanggil utk mendescribekan sket ape yg telah terjadi semalam di blok TESL.Kami ade cls Psycho pg tu, ms sy tgh presentation tu Miss Amyzar msuk n inform us that all of us were required to vote for JPP at 9 am.We went there and agak surprise la sbb since I've been here, dat was the first tyme this college do the voting systematically.Kalu ikt mcm dlu,dak2 Tesl mcm sy ni jarang sgt la bley contribute undi utk JPP yg dipilih. Tahniah maktabku =)

When first I stepped into the conference room, I have to register my name before I was given about 9 or 10 pieces of yellow paper.There were names and post in each paper.I wonder who are they.U know, we Teslian are quite isolated compare to other course, it's like we lived in our own fantasy land and the outside are the evil world.So, as I looked at the names, I was questioning myself, Who is he/she?Can he/she hold this post with responsibility?...I was puzzled.But I voted anyway, blankly of course.

Kalu yg sy tgk2 yg JPP lepas2 la kan.I don't think the JPP really do their responsibility given by us, The Students.Entah la.Mcm nasib2 kami tidak terpelihara pn.Dibiarkan tanpa bantuan walau secubit pn.We hoped as the JPP exists, our voices would be heard but it's like no one care.The outsiders, like me and I can say majority of the IPGMIK students stay outside tidak diberi perhatian langsung.Nak minta feeder bus pn tak dapat.Atau lebih tepat lagi memang tidak akan disediakan untuk selama-lamanya.Walau untuk 7 keturunan pun.

Above all the things, yg part Biro Luar Kampus la sy terkilan sgt.Sy masih ingat lagi betapa susahnya kami mencari tempat perlindungan (kami telah di'kick out' dr hostel utk beri tpt kpd junior-junior) pegi kesitu, pegi ke sini.Tnya situ, tnya sini mn la tpt yg available n berpatutan bg kami, student ni.Sampai terjadinya kejadian yg amat la tidak diduga.MasyaAllah.Semoga 'pelaku'nya mendapat balasan yg setimpal.Tp itu kejadian lama.Sy pon tak mahu ingat lagi perkara yg malang itu.Cuma berharap sejarah takkan berulang lagi.

Kalau la ms tu kami ade guidance mn tpt yg selamat, sape yg ptt kami jumpa, InsyaAllah perkara sedemikian tidak berlaku.Yang lepas tu biarlah.Yang penting melangkah gagah ke hadapan.Sekarang ni pulak masalah teksi tidak dibenarkan masuk dlm kwsn college.WTF is that rule?Who do u think are we?We are the students, your students.Sampai hati suruh kami mendaki gunung dan berjalan ke kelas yg letaknya dihujung ceruk sana.Haih.

Mana letaknya perikemanusiaan kamu?hah, JPP hanya mampu ttp mata n biarkan je la perkara ini berterusan berlaku?Jd ape sbnrnya tggjwb JPP?tak tahu lah.sy pun malas nk berkata panjang, just keciwa n sedih sgt sbb setahu sy maktab lain amat lah menjaga kebajikan pelajar-pelajarnya.Tp kita?Cara kita mungkin berbeza kot dr mereka2.Maklumlah nak mendidik pelajar utk berdikari n mengenal erti susah kan.Ceit.

Rasanya segalanya sudah habis sy taburkan di sini.Mungkin lepas ni sy hanya mampu tersenyum n menerima realiti bahawa maktab sy ni memang berbeza.hehe.Tiada niat utk mempersoalkan tggjwb mn2 pihak tp suara kami, (ikan-ikan BILIS) di maktab tu patut juga didengari.End of story.Pen off.

4 comments:

MiszMaryaNe said...

perghh,
pujian melangit neh, hehe
tengs nani,
mari sme2 boikot JPP,
yeehhh!! =p

cutekatak said...

my dear....
sebagai ex JPP terasa gak la pa ayang kamu katakan itu.. sebenarnya kami dah berusaha bnyk n pasal feeder bus tu.... pentadbiran yang x bg..so..kami yang kat bawah ni dah cuba sedaya upaya..tp apakan daya...naseb kita masih lagi mcm tu...so bersabar la ye...apabila bermain ngan politik pentadbiran begini la ...
pasal biro luar kampus tu..memang xleh nk ckp apa..sebab dia pun memang spesis yang bermasalah n kami pun xtau mcm mana dia leh menang...
n i hope for the new JPP dia dpat puaskan hati semua student..hopefully....

LoveIsPurple said...

hahaha...pujian ikhlas tu kak =)
hhheheheeh...ye2..kalu new JPP xbwat yg spttnya lg, xtaw nk kate ape la...

LoveIsPurple said...

ckyn..awok jgn la terasa ngn ape yg sy kate tu..sy xmksdkan mn2 JPP pn, cma yg biro luar kampus tu je..tp honestly la, sumenya ats pihak atasan maktab kite..tp biase la sbg JPP a.k.a suara hati kami, pelajar2 ni kdg2 terkena la jgk..sori sgt kalu awok terase..sy taw pihak JPP da bwat yg termampu utk bantu kami tp manusia biasela nak senang je sentiasa..sori..sy stresskan kt situ sy btol2 xberpuas hati ngn Biro Luar Kampus tu...